MolnárKata

pszichológus

Törött cserepek – Arany öltések

Közzétette : 2016. november 12. blog | 0 hozzászólás

Törött cserepek – Arany öltések

Sokan ismeritek talán, de mindenképpen elmélkedésre méltó a japán Kintsugi vagy Kintsukuroi: egy olyan javítási technika, amely során a törött edényeket arannyal illesztik össze, a repedéseiket azzal töltik ki.
Az elgondolás pedig azon alapszik, hogy a törés, a sérülés a tárgy történetévé válik, gazdagítva azt, sőt, a tárgy maga, így -nemesfémmel javítva- még valóban értékesebbé is válik, nemcsak metaforikus értelemben.
Közhelyes talán, de a saját történetünk törésvonalai, repedezettsége, sérülései éppígy gazdagítanak minket. Gazdagítanak valóban, de addig, amíg ezek a hiányok, vagy törött cserepek, darabokban hevernek bennünk-körülöttünk, nehéz elhinni saját épségünket.
Össze kell tehát szedegetni a cserepeket, megtalálni az illesztési pontokat, újra kell teremteni az “edényünket”. Ezt viszont nem adják ingyen, meg kell dolgozni a legnehezebbért: önmagunk sebezhetőségének, tökéletlenségének és esendőségének elfogadásáért.
Az összeillesztés aranya pedig lehet bármi, ami nekünk jólesik: baráti beszélgetések, kedvenc időtöltésünkben létezni, örömet lelni újból az egykor magunkkal elfeledtetett tevékenységekben.
És persze létezik a terápiás beszélgetés, amely célzottan igyekszik a repedésekbe átfolyatni valamilyen értékes kötőanyagot, amellyel újraépülhet a saját történetünk, töredezettsége megszépülhet, mert a miénk.

 

 

Hagyj üzenetet!